Constanta,6.09.2007, intalnire-dezbatere organizata de CSA

Astăzi, 06 septembrie, a avut loc la Constanţa înâlnirea-dezbatere cu tema „Dialog şi soluţii pentru dezvoltarea pieţei asigurărilor din regiunea sud-est”, eveniment găzduit de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), autoritatea autonomă de specialitate, cu atribuţii de reglementare şi control în domeniul asigurărilor din România.
Alături de conducerea CSA, evenimentul a reunit reprezentanţi ai pieţei regionale de asigurări, ai asociaţiilor profesionale din domeniu, respectiv UNSAR şi UNSICAR, ai Parlamentului, ai administraţiei publice locale, precum şi ai mediului de afaceri din regiunea de dezvoltare Sud-Est.
„Dupǎ cum am mai spus, consider cǎ acest gen de eveniment, de contact direct cu piaţa, reprezintǎ o modalitate foarte potrivitǎ de a găsi împreună soluţii la problemele şi provocările existente.
Reuşitele întalnirilor anterioare, ne fac încrezatori că şi dumneavoastră ne veţi sprijini în eforturile noastre de a îmbunǎtǎţi dialogul dintre autoritatea de supraveghere şi reprezentanţii locali, dialog menit sǎ ajute la identificarea unor noi direcţii de dezvoltare a pieţei regionale de asigurări şi, implicit, a mediului economico-social din regiunea de sud-est”, a declarat preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu.
Iniţiativa CSA a fost salutată de numeroşi oficiali locali şi reprezentanţi ai Parlamentului României, precum: Adrian Nicolaescu – Subprefectul Judeţului Constanţa, Mihai Daraban – Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultura, Aurel Gubandru – Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe, şi bănci din Camera Deputaţilor, Gheorghe Dragomir – deputat, Membru al Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor şi Andrian Mihei – deputat, membru al Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor.
Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, domnul Aurel Gubandru, a felicitat Comisia de Supraveghere a Asigurărilor pentru maniera de abordare a problemei asigurărilor în România, precum şi pentru modul de comunicare direct cu reprezentanţii pieţei asigurărilor in acest an (au mai fost organizate intalniri similare la Cluj in 10 mai si Iasi in 21 iunie) prin organizarea unor întâlniri la nivel regional, exprimându-şi întreaga disponibilitate de a acorda tot sprijinul “unei Comisii atât de dinamice, hotărâtă să reglementeze totul spre binele asiguraţilor/asigurătorilor în România „.
Totodată domnul deputat Gubandru a mai afirmat:” Apreciez iniţiativa Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor precum şi a doamnei preşedinte Angela Toncescu, de a realiza un institut de management al asigurărilor, necesar pentru pregatirea personalului existent şi a celui ce urmează să fie recrutat, în contextul creşterii concurenţei pe piaţa asigurărilor, prin apariţia tot mai multor operatori, ceea ce impune creşterea calităţii serviciilor.”
În continuare, domnul Andrian Mihei, membru al Comisiei pentru industrie şi servicii din Camera Deputaţilor a spus: “ România este virgina în domeniul asigurărilor, fiind important pentru Comisia de Supraveghere a Asigurarilor ca această activitate economică să crească corect, să fie bine reglementată, astfel încât clienţii noştrii să beneficieze de servicii de înaltă calitate. Cu toţii avem datoria de a creea o cultură a asigurărilor în România.”
Oficialii locali şi-au manifestat aprecierea pentru faptul că cel de-al treilea eveniment de acest gen este organizat la Constanţa, Subprefectul judeţului Constanţa, domnul Adrian Nicolaescu afirmand c㠄Zona de sud-est, în care Constanţa îşi face datoria, are un potenţial economic de dezvoltare extraordinar”.
Domnul Mihai Daraban, Preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultura a făcut o scurtă prezentare a potenţialului Judeţului Constanţa prin complexitatea economică existentă, asigurând totodată că porţile instituţiei pe care o reprezintă sunt deschise pentru toţi cei interesaţi de informaţii şi consultanţă aplicată în orice domeniu.
Cu ocazia acestui eveniment, preşedintele CSA, doamna Angela Toncescu, a prezentat situaţia actuală a pieţei de asigurări, subliniind faptul că expansiunea continuă a volumului de afaceri, intensificarea concurenţei şi creşterea gradului de sofisticare a clientului, reprezintă motive în plus pentru întărirea supravegherii prudenţiale şi perfecţionarea profesională a celor care lucrează în industria asigurărilor.
Doamna Angela Toncescu a arătat:
“Putem afirma că din punct de vedere cantitativ, piaţa este în continuă creştere.Vorbim, deja, de o piaţă care are toate şansele ca, în acest an, să depăşească 2 miliarde de euro ca volum de afaceri.
Rezultatele obţinute la nivel naţional în semestrul I al anului 2007, faţă de semestrul I al anului 2006, au indicat o evoluţie pozitivă a valorii primelor brute subscrise, acestea înregistrând o creştere cu 29,41%, pentru asigurările generale şi cu 25,37%, pentru asigurările de viaţă.
Astfel, structura primelor brute subscrise a fost următoarea:
- asigurări generale: 80,69%, în semestrul I anul 2006 şi 81,18%, în semestrul I 2007;
- asigurări de viaţă: 19,31%, în semestrul I anul 2006 şi 18,82%, în semestrul I 2007.
Remarcăm o creştere a valorii primelor brute subscrise pentru asigurările generale, în detrimentul celei pentru asigurările de viaţă.
Cele mai importante creşteri se remarcă în cazul asigurărilor de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, cu un procent de modificare de 46,33%, asigurările de credite cu 44,91% şi asigurările de sănătate cu 38,04%.
La polul opus, cu cele mai însemnate reduceri ale primelor brute subscrise, se află asigurările de accidente şi boală, clasă care a pierdut aproximativ 33%, faţă de perioada similară a anului 2006.
În ceea ce priveşte ponderea diferitelor clase în totalul primelor brute subscrise în asigurările generale, situaţia se prezintă astfel:
- în semestrul I 2006, cea mai mare pondere o deţineau asigurarile de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (aproximativ 36%). Situaţia s-a menţinut şi în semestrul I 2007, când această clasă a deţinut cca. 40,6% din total. Procentul de modificare al ponderii asigurărilor de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare în total prime brute subscrise pentru asigurări generale, a fost de 13,07%;
- asigurările de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA) deţineau o pondere de 31,28%, în total prime brute subscrise, în semestrul I 2006. În perioada similară a anului 2007, ponderea acestei clase în total a scăzut cu aproximativ 1,55 puncte procentuale, ajungând la 29,73%.
În ceea ce priveşte dinamica înregistrată de primele brute subscrise, în diferite clase, cea mai importantă evoluţie se remarcă în cazul asigurarilor de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare, asigurările de credite şi asigurările de sănătate.
În semestrul I 2007, nivelul indemnizaţiilor brute plătite a devansat nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2006, cu aproximativ 36%, ceea ce în mărime absolută înseamnă o creştere cu peste 400 milioane lei.
Din totalul despăgubirilor plătite, cea mai mare pondere o deţin asigurările generale (94,44%, în semestrul I 2007, respectiv 94,40% în semestrul I 2006). Structurarea pe clase de asigurari generale, scoate în evidenţă faptul că cele mai mari despagubiri s-au plătit pentru asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare, respectiv peste 55% în semestrul I 2006 şi peste 53% în semestrul I 2007.
Având în vedere faptul că nu toate societǎţile de asigurare au sucursale în judeţele Regiunii de Dezvoltare Sud-Est, iar dintre cele care au, nu toate sunt reprezentate la nivelul fiecǎrui judeţ, nu putem realiza o analizǎ detaliată a ponderii asigurǎtorilor din aceasta regiune. Putem, însǎ, afirma cǎ, la nivel regional, funcţioneazǎ un numǎr de 15 societǎţi, adicǎ 37%, din totalul asigurǎtorilor de pe piaţa româneascǎ.
În privinţa brokerilor, lucrurile sunt mai clare, fapt care ne permite o privire de ansamblu asupra acestui segment de piaţǎ.
La sfârşitul semestrului I, al anului 2007, ponderea brokerilor din regiunea Sud –Est, pe judeţe, a fost urmǎtoarea:
Constanţa: 60,72%
Galaţi: 25 %
Buzǎu: 7,14 %
Vrancea: 3,57 %
Brǎila: 3,57 %.
Tot la nivel de judeţ, veniturile totale, obţinute din activitatea de brokeraj, sunt distribuite astfel:
Constanţa: 66,15 %
Galaţi: 26,41 %
Buzǎu: 5,01 %
Vrancea:1,70 %
Brǎila: 0,66 %.
Ponderea veniturilor realizate de brokerii din regiunea de Sud – Est în total venituri realizate de brokeri la nivel naţional a fost de aproximativ 3,10%, cea mai mare contribuţie având-o judeţul Constanţa.
Conform previziunilor, elaborate de Comisia Naţionalǎ de Prognozǎ, pentru 2007 şi 2008, în regiunea de Sud – Est se va înregistra o creştere economicǎ de aproximativ 6,3%. Motorul principal al acestei creşteri este reprezentat de domeniul construcţiilor, urmat de cel al serviciilor, cu o creştere prognozatǎ de aproximativ 6,5%. Ne exprimǎm speranţa ca piaţa asigurǎrilor, sǎ deţinǎ un rol din ce în ce mai important în formarea produsului intern brut la nivelul acestei regiuni, astfel încât, la începutul lui 2008, sǎ devinǎ unul dintre componentele de bazǎ ale acestui motor. “
Sesiunea a continuat cu expunerea prezentărilor despre rolul, activitatea şi preocupările celor două asociaţii profesionale din domeniu, respectiv Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR) şi Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR).
Expunerile vorbitorilor au generat, în cea de-a doua parte a sesiunii, un dialog activ între cei prezenţi şi autoritatea de supraveghere a asigurărilor, reprezentată la acest eveniment, atât de conducere, cât şi de directorii direcţiilor de specialitate pe probleme de reglementare, autorizare, stabilitate financiară, supraveghere şi control, şi, nu în ultimul rând, juridice.
Moderatorul întâlnirii, domnul Tudor Baltă, vicepreşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a încheiat apreciind utilitatea evenimentului, a problematicii dezbătute de către participanţi, teme care vor constitui analiza şi transpunerea în practică a reglementărilor viitoare ale CSA-ului, mulţumind tuturor celor prezenţi pentru interesul acordat dezbaterii de astăzi.

06 septembrie 2007